• bann01.jpg
  • bann02.jpg

Kolejny sukces naszej uczennicy w zmaganiach kulinarnych w Gorzowie Wlkp.

2 konkurs gastr 20143 kwietnia 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim odbyła się II edycja Konkursu Gastronomicznego „ Lubuskie smaki”.  Naszą szkołę reprezentowała Aleksandra Zielińska z klasy IV TŻ. przygotowana pod kierunkiem pani Joanny Giecołd. Celem konkursu było rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy uczniami i szkołami zawodowymi branży gastronomicznej. W tym roku tematem przewodnim było wykonanie dowolnej potrawy z wykorzystaniem surowców: pstrąga, soczewicy i lawendy oraz potrawy obowiązkowej „Amuse bouche” w formie Black Box.

Patronat nad konkursem objął Wojewoda Lubuski, Prezydent Miasta Gorzowa Wlkp. oraz Lubuski Kurator Oświaty. Potrawy konkursowe oceniało jury degustacyjne w składzie m.in.: Joanna Ochniak – inicjatorka fundacji Gastronomi na Obcasach, przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni oraz szefowie i doradcy kulinarni z Poznania. Aleksandra Zielińska zajęła II miejsce za wykonanie potrawy obowiązkowej oraz potrawy dowolnej: „Pstrąg z nutką lawendy z czarną soczewicą Beluga, musem z rukoli, sosem holenderskim, paloną porą oraz kwaśną śmietaną z limonką”. Za swoje osiągnięcie otrzymała nagrodę w postaci dwudniowego stażu w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. Gratulujemy sukcesu! 

(mm/aa)

edu portal

wybierz studia

Partnerzy PZSTIZ

Klaster TSL

tsl

SZKOŁA MARZEŃ

Współpraca PZSTiZ