Samorząd szkolny zaprasza wszystkie klasy wraz z wychowawcami do konkursu na najładniejszą pisankę. Wychowawca musi dostarczyć pisankę z motywem nawiązującym do specjalizacji klasy. Prace prosimy składać do gabinetu pani pedagog do dnia 7 Kwietnia. Pisanka ma być wydmuszką jajka kurzego, ręcznie ozdobiona z emblematem nazwy klasy. Dla trzech najlepszych pisanek przewidziane są atrakcyjnie nagrody.Uczestnictwo w konkursie obowiązkowe! Pozdrawia Samorząd Szkolny.
Konkurs Gastronomiczny, pt.”Terriny, tarty i tartaletki” adresowany jest do wszystkich uczniów klas gastronomicznych. Eliminacje szkolne odbędą się na Warsztatach Szkolnych 30 marca b.r. Zwycięzcy tego etapu będą reprezentować PZSTiZ w XX Edycji Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego w Pniewach 26 kwietnia b.r.
Dnia 10 marca 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Zielonej Górze odbył się II Etap Ogólnopolskiej Olimpiady Spedycyjno-Logistycznej, której organizatorem jest Wydział Ekonomiczny Uniwersytetu Gdańskiego. W etapie tym naszą szkołę reprezentowało 2 uczniów kształcących się w zawodzie technika logistyka tj.:Natalia Staszewska (klasa IV TL), Jacek Wróblewski (klasa IV TL). Uczestnicy poddani byli sprawdzianowi w formie testu wielokrotnego wyboru składającego się z 25 pytań.
20 Marca 2017 roku, w naszej szkole, będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Szczęścia. W tym jakże ważnym dniu każdy numer w dzienniku jest szczęśliwy, co zwalnia wszystkich uczniów z odpowiedzi ustnej i kartkówek. W tym dniu Samorząd szkolny prosi wszystkich nauczycieli o wyrozumiałość i uśmiech na twarzy.
17 marca 2017 roku 28 uczniów z Powiatowego Zespołu Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie razem z opiekunami uczestniczyli w zajęciach z języka angielskiego na Uniwersytecie Zielonogórskim. Udział w zajęciach miał na celu stworzenie motywacji dla zainteresowania uczniów, pogłębianiem wiedzy z zakresu znajomości języka angielskiego, wspieranie uczniów zdolnych w rozwijaniu i poszerzaniu własnych zainteresowań i kompetencji, wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy. Lekcje były zorganizowane specjalnie dla uczniów naszej szkoły i obejmowały następujące etapy:
W środę 15 marca 2017 r. ,w Szprotawie, odbył się Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny pod hasłem "KULINARNA PRZYGODA Z MAKARONEM" . W IX już edycji wzięło udział osiem zespołów ze szkół o profilu gastronomicznym woj. lubuskiego. Uczestnicy wykazali się dużą pomysłowością dotyczącą kompozycji smaku oraz doboru surowców i dodatków. W tej zaszczytnej rywalizacji nasi uczniowie Adrianna Kwiatek z klasy I TŻ oraz Wojciech Woronin z klasy II TŻ zajęli zaszczytne II miejsce.
16 marca 2017r. w naszej szkole zorganizowana zostanie akcja krwiodawstwa na rzecz rodzeństwa jednego z uczniów PZSTiZ. Zachęcamy do udziału w tej szlachetnej akcji wszystkie osoby pełnoletnie. Krew będzie pobierana w sali nr 15. Osoby, które zechcą oddać krew muszą mieć przy sobie dowód osobisty, powinny być wyspane, spożyć lekkie śniadanie z wyłączeniem tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. W ciągu doby poprzedzającej powinny wypić 2 l płynu (woda niegazowana, soki) oraz ograniczyć palenie papierosów. Nie można oddawać krwi, gdy jest się przeziębionym lub gdy ktoś przyjmuje leki. Osoby, które oddadzą krew będą zwolnione z zajęć, natomiast osoby, które nie przejdą procedury kwalifikacyjnej wracają na lekcje.